Slovenski vodniki reševalnih psov uspešni na FCI ekipnem svetovnem prvenstvu za reševalne pare

Ekipa za iskanje v ruševinah je zasedla 3. mesto!

Od četrtka 1. junija do nedelje 4. junija 2023, je v romunskem mestu Craiova potekalo FCI Svetovno prvenstvo ekip reševalnih psov, ki sta se ga poleg avstrijske, belgijske, francoske, italijanske, nizozemske, japonske, romunske, estonske in ukrajinske ekipe, udeležili tudi dve slovenski ekipi. Na prvenstvu se je tekmovalo v iskanju pogrešanih v naravi, v iskanju v ruševini, na sledi in v disciplini univerzal kjer so zajete vse discipline.
Pri vsaki disciplini mora ekipa opraviti iskanje, glede na področje na katero je ekipa prijavljena (narava, ruševina ali sled), izjema je le disciplina univerzal, kjer mora ekipa opraviti vsa tri iskanja. Poleg iskanja mora ekipa opraviti tudi vaje iz poslušnosti in premagovanja ovir.

Ekipa, ki jo je vodil Sebastjan Leban je tekmovala v iskanju zasutih v ruševini. Sestavljali so jo: Tamara Bonasera z border colijem Bazukom, Staša Vošnjak z border colijem Neilom in Ivan Tavčar z nemškim ovčarjem Icem. Ekipo, ki je tekmovala v iskanju pogrešanih oseb v naravi, je vodila Sara Smerdel, v njej pa so sodelovali: Tina Bole z border colijem Bakom, Teja Rupar z avstralsko ovčarko Ello in Nejc Kramarič z nemško ovčarko Ello.

Na pot, dolgo 1100 km, so se slovenski vodniki reševalnih psov podali z dvema kombijema že v sredo zjutraj. Dolga pot, z več postanki za počitek, je trajala skoraj 15 ur. V Craiovo so prispeli ob enih ponoči. Zjutraj je ekipo čakala prijava, veterinarski pregled in trening poslušnosti in ovir na stadionu, za katerega je vsaka ekipa imela na voljo le 10 minut. Po treningu je sledil sestanek vodij ekip ter žrebanje štartnih številk.
Tekmovalni del svetovnega prvenstva se je pričel v petek zjutraj. V dopoldanskem času so potekala iskanja pogrešanih oseb v naravi, v popoldanskih urah iskanja v ruševini, poslušnost in ovire pa so potekala tekom celega dne.
Iskanje pogrešanih v naravi je otvorila slovenska ekipa, ki je bila na vrsti kot prva in iskalni del preizkušnje opravila z odliko, saj se je ob koncu prvenstva izkazalo, da je slovenska ekipa prikazala eno najboljših iskanj pogrešanih v naravi.

Ekipa za iskanje zasutih v ruševini je s tekmovanjem pričela v petek popoldne in sicer z iskanjem v ruševini. Kljub temu, da je iskanje potekalo v zelo zahtevnih vremenskih pogojih, saj je bilo zelo vroče in soparno, je bila tudi ruševinska ekipa zelo uspešna.
Ob tem je potrebno še povedati, da se na ekipnem svetovnem prvenstvu, v disciplini iskanje, poleg najdbe osebe, ocenjuje tudi sodelovanje in disciplina ekipe med iskanjem ter delo vodje ekipe, ki je odgovoren za taktiko iskanja in izvedbo le-te.
Sobotni tekmovalni dan je otvorila slovenska ruševinska ekipa, ki je prva opravljala poslušnost in premagovanje ovir na stadionu. Sebastjan je ekipo odlično vodil, vsi trije člani ekipe pa so s svojimi psi ponovno prikazali zelo dobro delo in osvojili največ točk na poslušnosti in ovirah med ruševinskimi ekipami.

V popoldanskih urah je s poslušnostjo in ovirami tekmovanje nadaljevala tudi ekipa za iskanje pogrešanih oseb v naravi, ki je imela zelo dobro izhodišče glede na odlično iskanje. Žal je trema naredila svoje, kar ekipi ne gre zameriti, saj so se tako vodniki kot psi prvič udeležili tovrstnega tekmovanja na najvišjem nivoju.
Tako kot pri iskanju, se tudi tukaj, poleg izvedbe posamezne vaje, ocenjuje usklajenost dela skupine in koordinacijo ekipe za katero je zadolžen vodja ekipe. Prosto vodljivost, vodenje na daljavo ter prenos in predaja psa opravlja cela ekipa naenkrat, ostale vaje (prinašanje predmeta, most na sodih, vodoravna lestev, gugalnica, tunel ter usmerjanje na daljavo) pa se razdelijo po dve vaji na vsakega vodnika s psom. Medtem, ko en vodnik s psom opravlja vaji na ovirah, druga dva vodnika iz ekipe s svojima psoma izvajata odlaganje z motenjem. Naloga vodje ekipe pri tem pa je, da vsakega vodnika s psom pospremi z mesta, kjer se izvaja odlaganje z motenjem, na izhodišče vsake vaje ter ga po končanih vajah, pospremi nazaj na mesto za odlaganje psa z motenjem.
Na svetovnem prvenstvu je sodeloval tudi mednarodni FCI sodnik za delo reševalnih psov Tomaž Dražumerič, ki je sodila iskanje v ruševini in iskanje pogrešanih oseb. Prisoten pa je bil tudi mednarodni FCI sodnik za delo reševalnih psov Marko Bručan, ki je delegat KZS v FCI Komisiji za reševalne pse in podpredsednik te komisije.
V soboto se je tekmovalni del svetovnega prvenstva tudi zaključil, zvečer pa nam je gostitelj priredil skupno večerjo.


V nedeljo je sledila še zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov.
Slovenska ruševinska ekipa se je na letošnjem Svetovnem prvenstvu ekip odlično odrezala, saj je zasedla 3. mesto, ekipa za iskanje pogrešanih v naravi pa je v zelo težki skupini na koncu zasedla 8. mesto. Nedvomno je k dobrim rezultatom pripomoglo tudi odlično vzdušje v ekipi, medsebojno spodbujanje, vsestranska pomoč ter predvsem glasno navijanje: »KDOR NE SKAČE NI SLOVENC, HEJ, HEJ, HEJ!«

Zapisali: Sara Smerdel in Katja Skulj
Slike: ERPS